Column: Adam Scott heeft zin zonder vijanden te maken

08 Dec 2022

Column: Adam Scott heeft zin zonder vijanden te maken

NASSAU, Bahama's (AP) — De speler waarvan iedereen aannam dat hij een slot was om lid te worden van LIV Golf, is nog steeds een PGA Tour-lid en is misschien wel de enige die in staat is om te begrijpen zonder vijanden te maken.

Adam Scott spreekt zonder agenda, en in deze bittere tijden kan dat het moeilijk maken om precies te bepalen waar hij staat. Acties blijven luider dan woorden.

Maar zijn opmerkingen in aanloop naar de Australian Open zijn de moeite waard om te verteren.

Scott heeft de afgelopen maand geluisterd toen de twee sterkste stemmen, Tiger Woods en Rory McIlroy, om de beurt zeiden dat golf niet samen kan komen zolang Greg Norman het gezicht van LIV Golf blijft.

"Niemand gaat praten tenzij er een volwassene in de kamer is die echt kan proberen hekken te repareren", zei McIlroy in Dubai.

“Ik denk dat Greg allereerst moet gaan”, zei Woods op de Bahama's.

En toen woog Sergio Garcia namens LIV in een interview met de Spaanse website Marca. 'Ze zeggen dat Greg Norman moet vertrekken. En (PGA Tour Commissioner Jay) Monahan moet blijven of gaan? Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat de andere kant moet gaan. En die aan jouw kant?”

Golf, maar harder? Stil alstublieft.

Onderhandelingen beginnen niet als de ene partij bepaalt wie namens de andere partij spreekt. Het meest merkwaardig voor Scott was het idee van vredesbesprekingen. LIV Golf heeft $ 2 miljard uitgegeven om grote namen te lokken en een rivaliserende competitie te beginnen en de PGA Tour verdubbelde door spelers die vertrokken te schorsen. LIV Golf klaagde aan en de PGA Tour diende een tegenaanklacht in.

Waar valt er over te praten buiten verklaringen?

“Ik weet niet wat dat samenkomen is”, zei Scott vorige week in Melbourne. "Ik weet het niet, verzint iemand dat? Is dat een mogelijkheid? Ik weet het niet. Ik ben op dat niveau echt helemaal niet betrokken en het lijkt me allemaal speculatie.

"Ik heb echt het gevoel dat LIV moet doorgaan met wat ze doen en dat de PGA Tour moet doorgaan met wat ze doen en dat het allemaal goed komt", zei hij. "Of dat nu samen is of niet, ik heb geen idee. Maar ik denk niet noodzakelijkerwijs dat het samen moet zijn of niet samen voor het welzijn van het spel. Ik denk dat het goede van het spel zal zegevieren, maar het is een grote opschudding en dat zijn we niet gewend."

Verhaal gaat verder

Leef en laat LIV.

De PGA Tour start volgende maand 2023 in Hawaï (Scott zal erbij zijn) en LIV Golf gaat eind februari van start in Mexico. Golffans zullen aanwezig zijn of niet. Ze kijken op televisie (als LIV Golf tegen die tijd een tv-partner heeft) of niet.

Monahan had het misschien nog het beste verwoord tijdens de Honda Classic in februari, toen LIV meer gerucht dan werkelijkheid was. "Ik heb de spelers verteld dat we verder gaan en dat iedereen op het hek een beslissing moet nemen", zei hij.

Was het maar zo eenvoudig.

Birdies en bogeys delen nu het podium met moties en uitspraken dankzij rechtszaken waarin advocaten mogelijk meer verdienen dan Pat Perez.

Het meest onoprechte van Norman en LIV Golf is dat ze het idee van vrije keuzevrijheid willen, dat de LIV-selectie moet kunnen spelen waar ze maar willen. Dat begint natuurlijk met de verplichting om volgend jaar alle 14 evenementen op het LIV-schema te spelen.

Dat is niet anders dan de PGA Tour die van zijn leden eist dat ze minimaal 15 toernooien spelen, behalve dat ze mogen kiezen welke. Dat is de echte betekenis van een onafhankelijke contractant. Phil Mickelson sloeg ooit het Tourkampioenschap over om Halloween met zijn kinderen niet te missen.

Maar het roept de vraag op wat LIV Golf-spelers van dit alles willen.

Elitespelers die in aanmerking zouden komen voor de majors zouden al 18 evenementen op het programma hebben staan. Hoeveel zouden ze willen cherry-picken? Het zou waarschijnlijk niet genoeg zijn om te profiteren van het grootste voordeel van de PGA Tour - de FedEx Cup - zonder het minimum aantal toernooien te halen om zelfs maar lid te zijn.

Ondertussen gaat het heen en weer maar door zonder dat het einde in zicht is. Een proefdatum voor de antitrustzaak van LIV is voorlopig vastgesteld op januari 2024.

Scott is in dit alles Zwitserland geweest, passend omdat hij daar zijn thuis heeft.

Hij leek perfect bij LIV te passen. Scott, een voormalig Masters-kampioen, is 42. Hij geeft de voorkeur aan een beperkt schema sinds hij 32 was. Meer geld, minder reizen. Wat is er niet leuk aan?

"Afhankelijk van wat je golfdoelen zijn, vind ik het schema erg aantrekkelijk", zei hij in februari. “Van die kant zou ik dat zeker overwegen. Vanuit een lifestyle-kant van de dingen, ja.”

Dus waarom is hij niet vertrokken?

“Omdat het mij het beste uitkomt om op de PGA Tour te zijn. Zo simpel is het', zei hij in september tijdens de Presidents Cup. "Het enige dat ik denk dat ik niet heb begrepen, is mijn hele professionele leven opgeven om deze dingen hier te bereiken en het gewoon achter me te laten."

Dus hij dringt door, meestal buiten het gesprek, meer nieuwsgierig naar hoe dit zal uitpakken. Hij zal twee weken op Hawaï doorbrengen. Er is niets veranderd.

___

AP golf: https://apnews.com/hub/golf en https://twitter.com/AP_Sports