De centrale bank van Rusland heeft zojuist een waarschuwing afgegeven voor 'nieuwe economische schokken' en het laat zien dat de nieuwe limiet van $ 60/vat op olie werkt

08 Dec 2022

De centrale bank van Rusland heeft zojuist een waarschuwing afgegeven voor 'nieuwe economische schokken' en het laat zien dat de nieuwe limiet van $ 60/vat op olie werkt

De gedeeltelijke mobilisatie van mannen door president Vladimir Poetin voor de oorlog in Oekraïne heeft de Russische economie kort getroffen, maar sindsdien is de malaise overwonnen, zei de Bank of Russia.Mikhail Metzel

Het prijsplafond op Russische ruwe olie en het olie-embargo van de EU zorgen voor "nieuwe economische schokken", aldus de Bank of Russia.

Ze zouden de Russische economische activiteit in de komende maanden "aanzienlijk kunnen verminderen", aldus de bank.

Rusland overweegt opties om de prijsplafond tegen te gaan, waaronder een verbod op de verkoop van olie aan sommige landen.

Ondanks de algemene scepsis van het Kremlin over de talloze economische sancties van het Westen, voorzien analisten van de centrale bank van het land "nieuwe economische schokken", dankzij een prijsplafond van $ 60 per vat voor Russische olie en het verbod van de Europese Unie op ruwe olie van het land.< /p>

De Europese Unie, de G7 en Australië hebben een prijsplafond vastgesteld voor Russische ruwe olie die maandag is ingegaan. Bovendien heeft de EU ook alle Russische ruwe olie over zee verboden.

De twee maatregelen zouden de Russische economische activiteit in de komende maanden "aanzienlijk kunnen verminderen", aldus analisten van de onderzoeks- en prognoseafdeling van de Russische centrale bank in een rapport op woensdag. Ze merkten op dat hun bevindingen kunnen verschillen van het officiële standpunt van de instelling.

De onzekerheid als gevolg van de sancties en restricties kwam op het moment dat de Russische economie een "kortetermijndaling" te boven kwam, veroorzaakt door de gedeeltelijke mobilisatie van mannen door president Vladimir Poetin voor de oorlog in Oekraïne in oktober, aldus de centrale bank. De analisten van de bank schreven het herstel toe aan een toename van overheidsorders van goederen.

Terwijl westerse prijs- en importbeperkingen op Russische olie de economische activiteit van het land op korte termijn zouden kunnen beknotten, zeiden de analisten dat de productie van het land op langere termijn zou kunnen afnemen.

De olieproductie in Rusland is in oktober al iets gedaald, voegen de analisten toe in hun rapport, en de dynamiek ervan in de toekomst "hangt af van het effect van verschillende beperkende maatregelen van de kant van vijandige landen."

Moskou heeft de prijsplafond van het Westen op zijn olie-export aan de kaak gesteld en werkt nog steeds aan een reactie op de beperkingen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdag volgens het staatspersbureau RIA Novosti.

Verhaal gaat verder

Rusland overweegt verschillende opties om het prijsplafond tegen te gaan, waaronder een verbod op de verkoop van olie aan bepaalde landen en een maximale prijskorting voor zijn vlaggenschip Oeral-ruwe olie ten opzichte van Brent-olie, meldde het Russische zakendagblad Vedomosti woensdag, daarbij verwijzend naar twee bronnen dicht bij het kabinet .

Alexander Novak, de vicepremier, zei zondag dat het prijsplafond een "inmenging" is die "destabilisatie, tekorten aan energiebronnen en vermindering van investeringen" in de markt kan veroorzaken, aldus TASS, een ander staatspersbureau.

De prijsplafond veroorzaakt nu al verstoring van de scheepvaart - olietankers stapelen zich op voor de kust van Turkije omdat Ankara papierwerk eist dat de schepen volledig verzekerd zijn, meldde de Financial Times maandag.

Lees het originele artikel op Business Insider