Hoe u de zeldzame en "magische" hemelse gebeurtenissen van vanavond kunt bekijken

08 Dec 2022

Hoe u de zeldzame en

Woensdag wordt een "magische" nacht in de wereld van sterrenkijken, aangezien er vier hemelse gebeurtenissen plaatsvinden in de lucht.

De dag eindigt met de vroegste zonsondergang van het jaar, de oppositie van Mars en een zeldzame gebeurtenis waarbij de volle maan van december, bekend als de 'koude maan', Mars tijdelijk zal verduisteren.

Volgens NASA gaat de zon net voor 16.45 uur onder. EST op woensdag, met schemering eindigend om 17:49 uur EST. Hoewel het vroege duisternis zal brengen, zal het de weg vrijmaken voor een magnifieke nacht van sterrenkijken. Samen met de volle maan kunnen kijkers meerdere planeten observeren in de buurt van zijn gloed: Jupiter, Saturnus en Mars, waarvan de laatste recht tegenover de zon staat, een gebeurtenis die bekend staat als oppositie van Mars.

De volle maan van woensdag staat bekend als de koude maan vanwege de 'lange, koude nachten' die de winter met zich meebrengt, volgens NASA, daarbij verwijzend naar de Maine Farmers' Almanac. Het is ook bekend als de Frost Moon en Winter Moon in de almanak, evenals de Yule Moon en Oak Moon in Europa.

Maar de belangrijkste gebeurtenis is niet alleen de maan zelf. Terwijl Mars zijn dichtste en helderste verschijning van het jaar maakt, zei NASA dat de maan geleidelijk dichter naar de rode planeet zal verschuiven. In sommige regio's op de wereld lijkt het alsof de maan Mars aan het zicht onttrekt, een gebeurtenis die bekend staat als maanverduistering.

"7 december brengt een van die magische momenten met zich mee waarop de lucht dramatisch voor je ogen verandert", zegt NASA in een skywatching-hoogtepuntenvideo.

Delen van Noord-Amerika, Europa en Noord-Afrika zullen de verduistering kunnen zien, zei NASA, terwijl die aan de zuidoost- en oostkust van de VS de maan "gewoon langs Mars zullen zien grazen".

Een zicht op de occultatie zou voor de meeste mensen ongeveer een uur moeten duren. Degenen in Minneapolis zullen Mars rond 21.03 uur zien verdwijnen. CST en verschijnen rond 22:11 uur, zei NASA, terwijl degenen in Los Angeles het fenomeen vanaf ongeveer 18:31 uur kunnen waarnemen. PST tot 19:31 uur De volle maan zal om 23:08 uur op zijn hoogtepunt zijn. GESCHAT.

Verhaal gaat verder

NASA zei dat deze gebeurtenis een "relatief zeldzame kans zal zijn om te zien hoe een heldere planeet wordt verduisterd door de maan".

"De maan passeert meerdere keren per jaar voor planeten aan de nachtelijke hemel. Sterker nog, hij bedekt Mars zelf over het algemeen minstens een paar keer per jaar", aldus NASA. "Maar elke verduistering is zichtbaar vanaf slechts een klein deel van het aardoppervlak, dus het is niet erg gebruikelijk dat een bepaalde plek op aarde ze vaak ziet."

Voor degenen die zich buiten de regio's bevinden waar de occultatie mogelijk is, of die tijdens de hemelgebeurtenissen geen heldere lucht hebben, zijn er livestreams beschikbaar om het in realtime te zien gebeuren. Zo kun je kijken (alle onderstaande tijden zijn EST):

Het Virtual Telescope Project 2.0 heeft een online observatie vanaf 23.00 uur. De University of Texas in Austin's McDonald Observatory zal samen met Flagstaff, Arizona's Lowell Observatory een livestream hosten vanaf 21.00 uur. Het Griffith Observatory in Zuid-Californië zal vanaf 21.00 uur een livestream hosten. De livestream van Carnegie Astronomy begint om 21:15 uur

Shane Van Boening won in totale stilte zijn eerste US Open | 60 minuten

Tweede heer Doug Emhoff hekelt "epidemie van haat" tijdens evenement in Witte Huis over antisemitisme

Aaron Judge stemt naar verluidt in met een omvangrijke negenjarige deal van $ 360 miljoen om terug te keren naar Yankees