JFK-moordonderzoeker heeft schokkende nieuwe bewering over de betrokkenheid van Oswald bij de CIA

08 Dec 2022

JFK-moordonderzoeker heeft schokkende nieuwe bewering over de betrokkenheid van Oswald bij de CIA

Bettmann

De CIA heeft documenten in bezit waaruit blijkt dat de presidentiële huurmoordenaar Lee Harvey Oswald betrokken was bij een inlichtingenoperatie vóór de moord op John F. Kennedy, een prominente verslaggever van de moord op Kennedy dinsdag.

“We hebben het over rokend bewijs van een CIA-operatie waarbij Lee Harvey Oswald betrokken was”, zei verslaggever Jefferson Morley.

Morley beweerde dat de CIA-operatie waarbij Oswald betrokken was, plaatsvond in de zomer van 1963, drie maanden voor de moord. De bewering van Morley, die veel heeft geschreven over de CIA in de jaren zestig, zou de geschiedenis van de moord op Kennedy kunnen opschudden als ze waar blijkt te zijn.

Rechercheurs van Kennedy hebben lang geprobeerd de omvang van Oswalds betrokkenheid bij inlichtingendiensten te onderzoeken, en of dat meer zou kunnen onthullen over de vraag of Oswald de enige persoon was die betrokken was bij de dood van Kennedy. Ondanks tientallen jaren van onderzoek door het Congres en onafhankelijke inspecteurs heeft de CIA nooit enige betrokkenheid bij Oswald onthuld.

CIA-spionagejagers wisten dat Lee Harvey Oswald dagen voor de moord op JFK in Dallas was

"Dit is een buitengewoon ernstige bewering en heeft ingrijpende implicaties voor het officiële verhaal", zei Morley.

Morley beweerde dat Oswald, een voormalige marinier die overliep naar de Sovjet-Unie voordat hij terugkeerde naar de Verenigde Staten als aanhanger van de Cubaanse communistische leider Fidel Castro, betrokken was bij een pre-moordoperatie van de CIA die bedoeld was om Amerikaanse aanhangers van Castro in diskrediet te brengen. Morley's beschuldigingen waren gericht op bestanden die waren gemaakt door de inmiddels overleden CIA-agent George Joannides, die betrokken was bij anti-Castro-ballingschapsgroepen. Morley zei dat 44 documenten in het dossier van Joannides nog steeds in handen zijn van de CIA en een nieuw licht kunnen werpen op de vermeende operatie.

“Niemand buiten de CIA was wijzer”, zei Morley over de inspanningen, die volgens hem betrekking hadden op het promoten van Oswald als een losgeslagen pro-Castro-figuur.

De claim van Morley, een voormalig verslaggever van de Washington Post, kwam op een persconferentie voor onderzoekers van de moord op Kennedy, waar ook een zittende federale rechter bij was. Het evenement werd georganiseerd door de Mary Ferrell Foundation, een non-profit archief van materiaal over de moord op Kennedy. De groep beweert dat de vrijgave van nieuwe documenten van de CIA en andere federale agentschappen een nieuw licht zou kunnen werpen op Oswalds vermeende banden met inlichtingendiensten vóór de dood van Kennedy.

Verhaal gaat verder

De persconferentie komt vóór een deadline die volgende week door president Joe Biden is opgelegd aan de CIA en de FBI om alle documenten met betrekking tot de moord vrij te geven. Het is nog niet duidelijk of de bureaus om verlenging van die deadline zullen vragen.

Rechter John R. Tunheim, een federale rechter in Minnesota, zei dat het tijd was voor de CIA om de resterende documenten vrij te geven. Tunheim was eerder lid van de Assassination Records Review Board, die de vrijgave van moordgerelateerde dossiers behandelde.

"Het is tijd om alle bestanden vrij te geven", zei Tunheim.

Lees meer bij The Daily Beast.

Ontvang de grootste primeurs en schandalen van de Daily Beast rechtstreeks in je inbox. Meld u nu aan.

Blijf op de hoogte en krijg onbeperkte toegang tot de ongeëvenaarde rapportage van de Daily Beast. Abonneer u nu.