Mensen worden ziek met mysterieuze ziektes en testen negatief op COVID, RSV en griep. Dit is waarom.

08 Dec 2022

Mensen worden ziek met mysterieuze ziektes en testen negatief op COVID, RSV en griep. Dit is waarom.

Als je koorts hebt, kan dit een teken zijn dat je griep of COVID hebt, of het kan iets heel anders betekenen.sestovic via Getty Images

Veel mensen in de VS zijn momenteel ziek met koorts, hoesten en keelpijn.

Het griep- en verkoudheidsseizoen is vroeg aangebroken — en het heeft mensen verrast.

Als u koorts heeft, kunt u door u te laten testen op griep en COVID mogelijk antivirale behandelingen krijgen.

Het is de mooiste tijd van het jaar ... om een ​​luchtwegaandoening te zijn.

"Het koude weer, het samenkomen binnenshuis, dat alles is goed voor respiratoire virussen en slecht voor symptomen", zei Rochelle Walensky, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, maandag tijdens een persbriefing, waarbij hij benadrukte dat meerdere aandoeningen van de luchtwegen hier aan het begin van deze feestdagen, een uitdaging voor overbelaste ziekenhuizen in het hele land.

Het aantal griepgevallen en ziekenhuisopnames is enorm gestegen sinds Thanksgiving, maar sommige mensen klagen dat ze negatief testen op griep, RSV, COVID, terwijl ze nog steeds extreem ziek zijn.

Schrijver Cora Harrington zei op Twitter dat ze een "raar als de hel virus" had opgelopen waardoor ze "een paar dagen vrijwel bewusteloos was", en noemde het "een van de vreemdste ziektes die ik ooit heb gehad".

Huisarts Stephanie de Giorgio uit het VK zei op dezelfde manier dat er een soort van "niet-griep, niet-covid, niet-RSV-ding" rondging op haar werkplek, en "verdomd afschuwelijk aanvoelde", wat leidde tot koorts en keelpijn.

Artsen uit ten minste drie continenten zeggen dat veel verschillende virussen - niet alleen griep en COVID - dit jaar een echt "feest" geven. Mensen moeten ook het idee niet negeren dat een COVID-, RSV- of grieptest die in een vroeg stadium wordt uitgevoerd, niet noodzakelijkerwijs positief hoeft te zijn. Hier is wat u moet overwegen als u op dit moment koortsig bent.

Het winterziekteseizoen is vroeg begonnen

Om u een idee te geven van hoeveel zieke mensen er in de VS zijn, volgt hier wat de CDC's wekelijkse 'influenza-achtige ziekte'-kaart - die bijhoudt hoeveel mensen met koorts en hoesten of pijnlijke plekken bij de dokter komen keel — zag eruit als op Thanksgiving-week in 2021:

Verhaal gaat verder CDC Flu View

Dit is Thanksgiving-week 2022:

CDC Griepweergave

Dit gloeiend hete niveau van "influenza-achtige ziekte" is een barometer die is gebaseerd op de symptomen van de patiënt (niet op virale tests), dus het omvat waarschijnlijk veel gevallen van griep, COVID en verschillende andere aandoeningen van de luchtwegen die opduiken voor de deur van de dokter.

Probeert u op basis van uw symptomen te bepalen of u griep of COVID heeft? Veel succes.

"Koorts, spierpijn, hoesten, hoofdpijn, dat zullen veel voorkomen", vertelde Dr. Roy Gulick, hoofd infectieziekten bij New York-Presbyterian en Weill Cornell Medicine, aan Insider. "Je kunt echt het verschil niet zien tussen griep en COVID."

De piek in luchtwegaandoeningen van dit jaar is ook eerder dan normaal aangekomen, en Gulick zegt dat het "overrompelde mensen" zijn die hun griepprik of COVID-booster niet hebben gekregen. Maar het is nog niet te laat om de handen uit de mouwen te steken, als je dat nog niet hebt gedaan.

CDC Flu View

"Er is nog tijd om gevaccineerd te worden," zei Walensky.

Het griepseizoen piekt doorgaans ergens tussen december en februari in de VS, maar de ziekte kan tot ver in mei circuleren, of zelfs later in de lente en zomer, zoals vorig seizoen.

Als u koorts heeft, kunt u zich laten testen op griep en COVID om toegang te krijgen tot behandeling

Als je koorts hebt en keelpijn of hoest, raden experts zoals Gulick aan om je te laten testen op twee luchtwegvirussen: griep en COVID. Als u op een van beide positief test, kunnen antivirale middelen u helpen sneller en veiliger te herstellen van uw infectie, vooral als u ouder bent of tot een risicogroep behoort.

Als je negatief test op COVID en griep, is het mogelijk dat je een paar dagen moet wachten en dan opnieuw moet testen. Maar je zou ook iets anders kunnen hebben, zoals "de oudere coronavirussen, een virus genaamd adenovirus, en natuurlijk gewoon verkoudheid", zei Gulick. Al deze kunnen ook een infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaken. Andere ziekten die nu circuleren, zijn onder meer het metapneumovirus en para-influenza.

"De meeste mensen hoeven waarschijnlijk niet te weten wat ze hebben," zei Gulick. "Ze gaan gewoon door de ziekte heen en worden dan beter met ondersteunende zorg." Antibiotica helpen niet tegen virale ziekten, dus voldoende bedrust, vocht en Tylenol of ibuprofen voor koorts en pijn is de beproefde methode voor thuiszorg.

Hoewel er nog geen behandeling of vaccin beschikbaar is voor virale ziekten zoals RSV, zijn zowel griep als COVID "ziekten waar mensen iets aan kunnen doen", zei Gulick, door zich te laten vaccineren, boosten en antivirale medicijnen zoals Paxlovid voor COVID te gebruiken en Tamiflu voor griep wanneer ze gerechtvaardigd zijn.

"We hebben altijd geweten dat het koude- en griepseizoen meer is dan alleen griep," zei Walensky. Voor griep en COVID "willen we ervoor zorgen dat mensen weten dat er preventie- en behandelingsinterventies zijn."

Vorige week was bijna een op de tien sterfgevallen in het hele land te wijten aan griep, COVID of longontsteking. Tragisch genoeg, zeggen experts, waren veel van die sterfgevallen te voorkomen.

Lees het originele artikel op Insider